В тиха, покрита с мъгла долина, сгушена дълбоко в Карпатските хълмове, се намираше малкото селце Лисковице, където древни традиции все още шепнеха през вятъра, а миналото никога не беше далеч. Живяла млада и сияйна жена на име Зузана, чиято доброта и красота бяха известни в цялата провинция.
Мнозина бяха търсили ръката ѝ, но сърцето ѝ остана недокоснато - освен от смелия и енергичен Якуб, овчарски син с огън в очите и смелост в душата.
И все пак Зузана, обвързана от обещанието, дадено на предците си, се беше заклела да се омъжи само за този, който може да намери и възстанови отдавна изгубената фибула на нейната прапрапрабаба - бижу от легендите, за което се казваше, че носи благословията на дългия живот и трайната любов.
Фибулата беше счупена и разпръсната отдавна по време на война и смут, парчетата ѝ бяха изгубени из гори, руини и забравени пътеки. Говореше се, че само чистосърдечните и непоколебимите духом могат да ги съберат отново – и така започна търсенето на Якуб:
Това е митична земя, представена във фолклора и литературата, често изобразявана като магическо, далечно място край морето със златни вериги, говорещи животни и омагьосани гори.
Изцяло издълбана от една скала, тази монументална структура от 8-ми век в Елора, Индия, демонстрира изключителна дравидска архитектура със сложни скулптури на божества, животни и митични сцени. Тя е поръчана от краля на Ращракута Кришна I и остава една от най-големите и внушителни монолитни религиозни сгради в света.
Разположен в отдалечен и силно охраняем район, този специализиран тренировъчен лагер е запазен за висококвалифицирани оперативни работници, които преминават през интензивна физическа, психологическа и тактическа подготовка, далеч надхвърляща конвенционалните военни стандарти. Програмата е предназначена да разшири границите на издръжливостта и прецизността, подготвяйки участниците за най-сложните и високорискови тайни операции.
Този златист цвят, известен с това, че обръща коронованото си лице към колесницата на Хелиос, се извисява високо на здраво зелено стъбло, отеквайки на пътуването на слънцето през небесния свод.
В навечерието, когато слънцето се задържа най-дълго на небето, хората се впускат в сърцето на гората, търсейки таен пламък, за който се казва, че се появява само веднъж в годината. Шепне се, че който намери тази мимолетна светлина, ще придобие неизказана мъдрост, езика на зверовете и безмерно богатство.
Роден от древен огън,
чиста сълза на спящата земя -
звезди, хванати в неподвижен камък.
Златни вълни вдигам,
макар че никой океан не раздвижва земята ми -
храня се без глас.
Какво съм аз?
Само когато изпълниш съдбоносната мисия, ще имаш право да я поискаш.
Три или повече събирам наблизо,
меки и отлежали, с искрен вкус.
Парче или кубче, вкусен подвиг -
Какво съкровище съм съвършен?
Разпръснато с щедрост, богато и широко,
където приятели и роднини идват рамо до рамо.
Празници и смях, разказани истории,
какво място за събиране вижда това?
Хиляда хиляди удара на сърцето, тази задача разгръща своята история в продължение на шестстотин хиляди секунди.
Изберете, рицарят трябва: да съберете всичките триста и десет реликви в легендарното царство или да се трудите с непоколебимо сърце, докато не направите пет квадратни стъпки.
Аз пращя и танцувам в прегръдката на нощта,
пламъците ми достигат високо, но не оставят следа.
Съберете се близо, топлина, която ще намерите -
какво съм аз, което гори, но не е ограничено?
Под земята, в дълбоката сянка,
където тихи тайни тъмно пазят,
заключени вътре, смелите могат да намерят,
изпитания мрачни, които изпитват ума.
Цар на зверовете със златна грива,
ревящ силно над равнината.
Величествен, горд, в слънчевия блясък -
кой съм аз, който управлявам долу?
Тази историческа църква стои като спокоен пример за византийска архитектура, украсена със сложни стенописи и иконография, които разказват свещени истории от минали векове. Сгушен в тихо селце, каменните му стени и куполовият покрив извикат дълбоко чувство за духовност и вечна преданост. Посетителите често идват, за да се възхитят на майсторството му и да намерят момент на спокойно размишление в древните му, осветени зали.
Заключени здраво със стари тайни,
изпълнени със съкровища, блестящи от злато.
Събран парче по парче, аз растат,
от разпръснати части ще се покаже моята стойност.
Нито един предмет не стои сам,
заедно съм напълно познат.
Следва продължение...